Видавництво «Штучка»

Ви ще нічого не обрали у кошик!
Навіщо потрібна грамотність

Навіщо потрібна грамотність

Навіщо потрібна грамотність

Image by Helmut H. Kroiss from Pixabay

Розпочався шкільний рік, і десятки тисяч мам у нашій країні приступили до тяжкого обов’язку з контролю за виконанням домашніх завдань своїх чад. Ми разом із дітьми розв’язуємо задачі, вчимо вірші та пишемо твори. Навчання грамоті та грамотності — першорядне завдання школи починаючи з молодших класів.

Якщо ви, як і я, належите до породи «граммар-наці» — людей, нетерплячих до безграмотного письма, — то, можливо, нам разом варто замислитися над тим, навіщо ж нині потрібна грамотність.

Справді, хіба грамотність не пережиток минулого? Яку функцію вона виконує в сьогоднішньому суспільстві, в нашому житті?

Все більше інформації сьогодні надходить до нас в нетекстових форматах. Слот уваги середньостатистичного користувача Інтернету скоротився до 6 хвилин, тож мало хто читає довгі «простирадла» з розлогими описами пейзажів і почуттів головних героїв. Ми вчимося, працюємо і спілкуємося із застосуванням фотографій, відеороликів, звукових файлів та інших інтерактивних засобів. У мережі виробився альтернативний етикет і особлива мережева манера спілкування, з абревіатурами, пропуском пунктуації та незавершеними реченнями.

Грамотність не потрібна в мультимедіа

Image by Monoar Rahman Rony from Pixabay

До того ж, на будь-якому комп'ютері та в мобільних пристроях сьогодні встановлена ​​опція перевірки орфографії. Отже фразу «всєм прєвєд» просто так вам відправити не вдасться, якщо тільки ви не проігноруєте червону смугу під помилками.

У повсякденному житті просто немає місця грамотності: ну навіщо нам знати, як пишеться «картопля» або «кортопля», якщо на касі в супермаркеті нам і так зважать вміст пакета?

Більш того, текст з помилками не заважає нам його розуміти, адже українська мова характеризується достатньою надлишковістю, щоб заміна або видалення однієї-двох літер зі слова якось вплинули на його зміст. Наведу приклад:

Японькса фірна-вирбник біоатеріалів анонсовала курдку, зроблину з повутиння.

Ну як? У кожному слові, крім прийменника «з», тут зроблено помилку, та втім нам зрозуміло, де знаходиться фірма, чим вона займається і з чого зроблена їхня нова куртка.

Зрештою, якщо вам потрібно написати резюме або відповідальний звіт, завжди можна найняти спеціально навчену людину (філолога або контент-райтера), яка і перевірить, і навіть напише за вас текст з бездоганною грамотністю.

Так навіщо напружуватися і витрачати час на вивчення мови, коли його можна присвятити вдосконаленню інших, набагато більш практичних навичок?

Грамотність — гарний смак і здатність до навчання

Моя думка така: грамотність видає в людині безумовну начитаність і здатність засвоювати і застосовувати на практиці правила.

Що таке, власне, начитаність? Це терпіння, це посидючість, це допитливість і широкий кругозір. Це означає, що людина кілька років свого життя приділила самостійному пошуку, аналізу і запам'ятовуванню інформації. І якщо вона здатна подужати «Дон Кіхота», «Гаррі Поттера» і збірник творів Рея Бредбері, значить, з великою ймовірністю вона подужає й будь-які інші вчені твори та інструкції: іншими словами, людина піддається навчанню.

Правила правопису та пунктуації настільки складні, що той, хто їх примудрився засвоїти і не забувати в процесі, здатний заучувати формули, закони, історичні факти та іншу важливу інформацію, яка, можливо, стане в нагоді йому в роботі з точки зору роботодавця. Нехай у людини на словах є множинні регалії, досвід роботи, зовнішні рекомендації, але якщо ти читаєш її e-mail, а там через слово помилка, ти внутрішньо перестаєш їй довіряти, і всі її заслуги втрачають вагу. Ви б довірили своє життя неписьменному хірургу або пілоту?

Грамотність викликає довіру

Image by Sue Styles from Pixabay

Також начитаність дає вам більше точок дотику з людиною, виникає почуття, що вона «своя», що у вас є спільні інтереси. Таку з більшою ймовірністю покличуть на презентацію, нараду або просто пристойну вечірку. На особистому рівні грамотність — на кшталт гарного смаку, який виділяє людину з натовпу.

Отже, дорогі мами, збираємося з духом і штурмуємо підручники разом із нашими дітками, які в майбутньому повинні справити добре враження на тлі масового зниження рівня освіти!

Оксана Савостіна Оксана Савостіна
20 вересня 2019 року