Видавництво «Штучка»

Ви ще нічого не обрали у кошик!
Дивні персонажі в книгах про тварин

Дивні персонажі в книгах про тварин

Незвичайні герої-звірі зустрічаються як у вітчизняній, так і зарубіжній літературі. Давайте згадаємо кілька найдивніших тварин-героїв книг, яких не існує в реальному житті:

  • Змій Горинич — дракон з безліччю голів, який дихає вогнем. Лячно? Не варто боятися, адже у всіх казках його перемагають могутні богатирі. Особливість цієї дивної тварини-героя книжок — велика кількість голів: може бути і три, і шість, і дев’ять, і навіть 12. У разі нападу Змій Горинич вивергає полум'я. Такій дивній тварині місце тільки на сторінках дитячих видань.
    Змій Горинич

  • Золота Антилопа — позитивний персонаж дитячих казок. Чарівна антилопа має незвичайну здатність — ударом копитця з іскор висікати золоті монети. Звичайно, антилопи живуть і в реальному житті, але тільки в казках можуть дати урок жадібному багатієві і озолотити бідного хлопчика.

  • Тварини з «Книги джунглів» (Р. Кіплінг) — це чорна пантера, ведмідь, пітон, тигр, вовки, шакали та інші звірі. Що в них дивного? Наприклад, вовки змогли виростити і виховати дитя людини, а Балу, Багіра і Каа — стати його кращими друзями і наставниками.

  • Ведмедики Гаммі. Незвичайні ведмедики варять чарівне зілля, вміють високо-високо стрибати і ретельно зберігають секрет приготування спеціального соку Гаммі. Забавним істотам доводиться боротися з гоблінами, але вони незмінно виходять переможцями, адже їм на допомогу завжди приходять друзі. Познайомитися з цими милими і трошки дивними звірятками можна в книзі «Ведмедики-Гаммі та Джиммі» (автор адаптованого тексту Б. Петрович).

  • Єдиноріг — міфічна істота, яку часто можна зустріти на сторінках дитячих книг з чарівними розповідями про тварин. Єдиноріг може розмовляти, літати і за допомогою свого рогу творити чудеса. На вигляд це прекрасні, граціозні тварини, але живуть вони тільки в дитячих фантазіях, мультфільмах і книгах.
    Єдиноріг

  • Аслан - великий лев із серії книг «Хроніки Нарнії», написаних Клайвом Стейплзом Льюїсом. Аслан - це не просто лев, він творець чарівного світу Нарнії. Його головна чудова якість — здатність воскресати. Аслан приходить на допомогу мешканцям казкового світу під час будь-яких лих.

  • Персонажі з «Аліси в Дивокраї». Ось уже, де дивних тварин повним повно, так це в книзі Льюїса Керролла. Кролик тут бігає, одягнений в жилетку і лайкові рукавички, Чеширський Кіт підкорює своєю розкішною усмішкою, а попити чаю можна в компанії Березневого зайця. А ще тут є дивна миша Соня, яка співає уві сні, грифон — чи то орел, чи то лев; і черепаха Квазі, у якій теляча голова, хвіст і копита на задніх лапках.
    Дивні істоти у книгах про тварин

  • Істоти з «Гарі Поттера». Авторка серії книг Джоан Роулінг помістила на сторінки видань Василіска (величезного звіра з небезпечним поглядом), Взривопотама із вибуховим рогом, Гіппогріфа (поєднує різновиди коня й орла), гіпокамп (напівкінь-напівриба) та інших дивних тварин . У «Гаррі Поттері» просто величезна кількість незвичайних істот, які не тільки чудно виглядають, але і називаються не менше надзвичайно. Чого вартий тільки Пухкий заглот або Плямистий клешнепод.

  • Дракон — нагадує за зовнішнім виглядом вже знайомого нам Змія Горинича. Дракони в казках вміють дихати вогнем, літати і виступають як позитивними героями, так і негативними. Крилатий чудовисько володіє незвичайною силою, тож перемогти його вдасться тільки справжнім героям.

  • Груффало — персонаж дитячої літератури, який описується як великий і страшний лісовий звір. Цю дивну тварину придумала письменниця Джулія Дональдсон. Груффало — володар гострих іклів, шипів на спині, кігтів на ногах, очей, що горять вогнем, та язика, що чорніший за чорницю. Читача починає тіпати вже від одного опису цього чудовиська. Радує, що це дивний персонаж існує тільки в книгах.
    Груффало

  • Крокодил Гена і Чебурашка — два пам'ятних персонажа з книги «Крокодил Гена та його друзі» Едуарда Успенського. Крокодил тут не просто зелений плазун із хвостом: він одягнений в костюм, носить капелюх і співає пісні під гармошку. Якщо Гена, незважаючи на одяг і світські манери, все-таки схожий на крокодила, то Чебурашка з жодною твариною спільних рис не має. Величезні вуха, величезні очі, волохате тільце — ось такий цей дивний звір. Є думка, що Чебурашка — невідомий науці тропічний звір.

  • Кажан Шейді — головний герой серії книг «Срібне крило» за авторством Кеннета Оппеля. Кажани у творі — розумні істоти. Шейді разом із подругою Мариною розгадує таємницю кілець, бореться з заклятими ворогами та подорожує в загробний світ. Дивно для кажана? Для книжкового персонажа це не границя чудових можливостей.

  • Ейктюрнір — чарівний олень зі скандинавської міфології. Згідно з переказами, вода, яка капає з його рогів, дає витік всім річкам. Ейктюрнір зображується з дубовими кінчиками рогів.

  • Тягни-Штовхай — казковий персонаж з книги Корнія Чуковського «Лікар Айболить». У цього героя дві голови, одна з яких спить, а інша ні. Тому Тягни-Штовхая не можуть зловити мисливці. Такої дивної тварини точно немає в реальному житті.
    Тягни-Штовхай із книги Корнія Чуковського

 

 В оповіданнях про тварин можна зустріти й інших дивних персонажів. Зворушливі, кумедні, повчальні та в той же час казкові історії можна читати діткам різного віку.

 А які книги про тварин любить ваша дитина: з вигаданими чи реальними героями-звірами?

Оксана Савостіна Оксана Савостіна
14 вересня 2019 року