Видавництво «Штучка»

Ви ще нічого не обрали у кошик!
10 найпопулярніших міфологічних істот Ірландії

10 найпопулярніших міфологічних істот Ірландії

Багата історія Ірландії просто-таки пронизана міфами та усними оповістками. Древні мешканці Ірландії — друїди та кельти — вірили у силу чаклунства, та багато з цих вірувань дожили до наших днів, перетворившись на сучасні легенди, які знов і знов переказують своїм онукам ірландські бабусі. До Дня Святого Патрика, найбільш ірландського свята у світі, пропонуємо до вашої уваги 10 кельтських міфів і легенд, від яких будуть у захваті юні читачі, навіть якщо й зовсім трохи перелякаються.

А якщо вас зацікавлять книжки про міфи й ви шукаєте, що почитати, рекомендуємо «Легенди та міфи Ірландії» Джеремії Кертін. А ще дуже радимо подивитися чудовий, пронизливий за емоційним змістом анімаційний фільм «Пісня моря», де також у дуже гарних малюнках розповідається одна з ірландських легенд. Мій шестирічний хлопчик погодився дивитися його навіть без перекладу з англійської.

10. Банші

Банші

Photo: AncientPages.com

Банші — це жінка, яка передвіщає смерть. Інколи банші являлася в образі старої у лахмітті, а інколи — в образі юної, гарненької дівчини, а бувало, що вона показувалася у вигляді прачки, що намагалася відіпрати кров з чийогось одягу. Варто було кому-небудь її побачити, як вона випускала несамовитий лемент: саме цей крик, за легендою, накликав смерть на родину, члени якої його почули. Одна така банші колись наблизилася до короля Шотландії Якова I та напророчила його вбивство. Незабаром після цього він загинув від рук змовників на чолі з графом Атолла.

 

9. Пука

Пука в образі коня

Пука — це різновид перевертня, який любить спричиняти неприємності простим смертним. Частіше за все він з’являвся в образі чорного коня із гривою, що розвівалася по вітру. Пука блукає ночами у сільській місцевості та морським узбережжям. Якщо йому просто хочеться попустувати, він трощить місцеві ферми: зносить огорожі та розганяє свійських тварин. Якщо ж у нього кепський настрій, пука може засісти біля чийогось дома та кликати людей на ім’я, виманюючи їх надвір. Якщо хтось відкликається та виходить із дому, пука уносить його із собою. Пука також полюбляв відтягувати кораблі від берегу Ірландії: йому приписують багато корабельних аварій, які траплялися уздовж скелястих берегів.

 

8. Відмінчуки

Малюків міняють на відмінчуків

Як каже легенда, у фей часто народжуються потворні діти. Але феям хочеться мати гарнесеньких діток, тож вони прямують до простих смертних ті міняють своїх дітей на здорових малюків, залишаючи так званих відмінчуків. Хоча відмінчук і виглядає як людська дитина, в нього зовсім не людський характер. Відмінчука тішить, коли в домі трапляється невдача або біда. Легенди про відмінчуків існували сторіччями. Вільям Шекспір згадував дитину-відмінчука у п’єсі «Сон літньої ночі». Однойменний фільм (Changeling) за участі Анджеліни Джолі вийшов на екрани у 2008 р.

 

7. Арфа Дагди

Арфа Дагди

Photo: tooeleonline.com

В ірландській міфології Дагда був верховним жрецем та володів великою, красивою арфою, граючи на якій, він міг примусити будь-яку людину сміятися через радість або плакати через сум. Під час одного військового конфлікту воїни супротивника викрали в Дагди арфу та сховали її у занедбаній фортеці. Однак Дагда вистежив плем’я ворога та відшукав свою арфу. Вдаривши по струнах, він заграв «мелодію сліз», через яку всі мешканці фортеці заголосили. Тоді Дагда заграв «мелодію веселощів», і всі воїни почали реготати. Після цього Дагда зіграв в останній раз, і то була «мелодія сну», почувши яку, усі, крім Дагди, заснули, й він зміг без перешкод залишити фортецю разом із своєю арфою.

 

6. Діти Лира

Діти Ліра

Photo: IrishCenter.com

Історія про дітей Ліра бере свій початок в ірландському міфологічному циклі. Лір був богом моря. В нього була дружина й четверо чудових дітлахів. Але жінка Ліра загинула, після чого він одружився з її сестрою, Аоїфе. Нова дружина була безплідна та ревнувала Ліра до дітей, палко бажаючи їх позбутися. Одного разу Аоїфе повела дітей до озера. Поки вони купалися, вона наклала на них закляття та перетворила на лебедів. Згідно з цим закляттям, діти були приречені сторіччями поневірятися в образі лебедів, аж поки не почують звук церковного дзвону (а на той момент Ірландія була язичеською країною). Лебеді роками мандрували озерами та річками, поки в Ірландію не прийшов Святий Патрик і не звільнив їх від закляття тривалістю в 900 років (саме він, як вважається, брав активну участь у переході країни до християнства)!

 

 5. Святий Патрик

Святий Патрик

Photo: ‘Nheyob’, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Для більшості людей Святий Патрик асоціюється з ірландським святом пива та доброго настрою — Днем Святого Патрика, — яке святкується у прикрашених зеленим листям пабах по всьому світу. У дійсності ж Святий Патрик не був ані святим (канонізували його через сторіччя після його смерті), ані, власне, ірландцем (він народився у заможній британській родині). У дитинстві його викрали та продали у рабство в Ірландію. За роки рабства він змінив віру на християнство, а після здобуття волі провів залишок життя, проповідуючи християнську релігію серед ірландців. Після смерті про нього практично позабували, та лише багато років потому монахи стали розповідати легенди про Св. Патрика та про те, як він прогнав усіх змій з Ірландії. Навряд чи він насправді міг це зробити, адже змій в Ірландії не було ще з епохи плейстоцену (12 тис. років тому), коли весь острів покривав льодовик.

 

4. Трилисник

 Трилисник

Три зелених листики конюшини — це не просто неофіційний символ Ірландії та емблема купи пабів. Трилисник має велике значення для всієї культури Ірландії в цілому. Друїди вірили, що конюшина — це священна рослина, здатна відганяти злі сили. Кельти наділяли три листики у формі сердечок містичними властивостями: вони вірили, що три — це священне число. У християнстві конюшині теж надається особливе значення: три листки символізують Святу Трійцю.

 

3. Фінн Маккул

Фінн Маккул

Photo: mrpsmythopedia.wikispaces.com

Фінн Маккул — це міфологічний воїн, дійова особа кількох ірландських легенд. В одній популярній історії розповідається про лосося, який осяг усю мудрість світу. Фінн був учнем старого друїда, який вирішив з’їсти Лосося Мудрості, щоб перейняти в нього знання. Друїд наказав Фінну посмажити рибу на вогні, та поки вона готувалася, Фінн випадково обпарив великий палець об її шкіру. Він сунув пальця в рот, щоб угамувати біль, та негайно пізнав мудрість, якою володів лосось. З тих пір варто було Фінну посмоктати великий палець, як він одразу ж знаходив рішення будь-якій проблемі (чи є сенс після цього забороняти дітям смоктати пальці? ;)).

 

2. Феї

 Феї

Феї у тій чи іншій формі присутні в міфології багатьох народів світу, але для ірландців вони мають особливе значення. Ірландці до сих пір вірять, що феї — цілком живі істоти, зовсім не схожі на фею Дінь-Дінь із казки про Пітера Пена. Ірландська фея може приймати яку завгодно форму, але зазвичай вона з’являється в образі дівчини. Вважається, що вони гарні, могутні та невідпорні, але тим гірше для ірландців, адже вони вірять, що більшість фей чинять нещастя та накликають біду на тих смертних, яким доведеться з ними стикнутися. Медициною доведено, що хлопчики частіше вмирають при народженні та у ранньому дитинстві, але в Ірландії вірили, що причиною цьому були феї, які викрадали дитину та забирали її у потойбічний світ. Тому хлопчиків наряджали у дівчачі сукні, щоб обдурити фей. Ця традиція дожила й до наших часів: хлопчиків хрестять в одягу, що дуже скидається на суконьку.

 

1. Лепрекони

Лепрекон

Photo: gunaxin.com

Лепрекони, мабуть, очолюють список найвідоміших міфологічних істот Ірландії. Лепрекони згадуються ще у середньовічних ірландських легендах. Зазвичай лепреконів зображують у вигляді високих ельфів, схожих на дідусів, а у сучасному описі їх ще й одягають у все зелене. За легендою, лепрекони обожнюють збирати золото, яке вони приховують у горщику та зберігають на кінці веселки. Якщо людина спіймає лепрекона, то чарівна істота має виконати три бажання або подарувати золоту монетку, щоб знову опинитися на волі. Але є у цій історії ще й гіркий присмак: за переказами, ті щасливчики, яким удавалося схопити лепрекона, або втрачали глузд, не в змозі придумати, які три бажання їм загадати, або пізніше страждали від наслідків загаданих ними бажань.

З Днем Святого Патрика!

Оксана Савостіна Оксана Савостіна
7 листопада 2022 року