Видавництво «Штучка»

Ви ще нічого не обрали у кошик!
Глобальне потепління як тема для дитячих книг

Глобальне потепління як тема для дитячих книг

Сьогодні весь світ говорить про Грету Тунберг, яка виступила 23 вересня на саміті ООН з виразною промовою, покликаною привернути увагу всього світу до проблеми кліматичних змін і ролі людини у створенні цієї проблеми.

Грета Тунберг

Грета Тунберг своєю рішучістю подала приклад школярам по всьому світу: десятки тисяч молодих людей стали брати участь в масових акціях по захисту навколишнього середовища і боротьби зі згубними змінами клімату.

Можна по-різному ставитися до теми глобального потепління — як до теорії змови, способу викачування грошей або простого популізму. Мій пост не про це, тому що я сама для себе ще не вирішила, як до цього ставитися (хоча в рідному Запоріжжі літо стає все посушливішим з кожним роком — це факт).

А мій пост про те, що молодь і зокрема підлітки дуже сприйнятливі до масштабних ідей, спрямованих на порятунок якщо не всього людства, то вже хоча б білих ведмедів або індійських селян (навіть якщо шведські школярі ані тих, ані інших в очі не бачили). І нічого поганого я тут не бачу: зрештою, коли ще, як не в молодості, піклуватися про такі, здавалося б, екзистенціальні речі. Ну не обтяжена ще п'ятнадцятирічна дівчинка сім'єю, побутом, хворіючими дітьми та рахунками за квартиру. Зате її розум і душа відкриті до всього нового, хвилюючого і такого, що вимагає уваги широкої громадськості.

У нас в Україні тема захисту навколишнього середовища тільки набирає популярність. З великим задоволенням я відзначила для себе появу на нашому ринку таких книг, як «Книжка про сміття» і «Дім — нуль відходів», але це поки крапля в морі порівняно з обсягом літератури про екологію, яка на сьогодні поширюється за кордоном. Треба визнати, що скільки б не повторювала вчителька природознавства про те, як шкідливо палити сірники в лісі або кидати пляшки в річку, все це — порожній звук для школяра, який сприймає цю інформацію так само, як ненависні задачі з математики. А ось якщо показати на прикладі, забезпечити ілюстраціями, а ще краще — почати говорити про це з дитинства, тоді позитивна ідеологія проростає в свідомість без особливих труднощів, і ось вже і парки стають чистішими, а на дитячих майданчиках менше валяється пакетів з-під чіпсів.

Ось моя добірка зарубіжних книг про охорону навколишнього середовища. Доберемося і ми до публікацій на цю тему, а поки просто коротко перекажу сюжет кожної з них.

Silly Human (варіант перекладу: «Чел Глупко»)

Чел Глупко

Книга з картинками, розрахована на молодший шкільний вік. Головний персонаж — шимпанзе на ім'я Чел Глупко, який пиляє дерева, палить сміття і поводиться нерозумно по відношенню до рідної планети. Доступною мовою дітям пояснюють прості дії, до яких вони самі можуть вдатися, щоб не нашкодити навколишньому середовищу (наприклад, йдучи з кімнати, вимикати світло).

The Adventures of a Plastic Bottle (варіант перекладу: «Пригоди пластикової пляшки»)

Пригоди пластикової пляшки

Як випливає з назви, читачеві пропонується простежити шлях звичайної пластикової пляшки від видобутку сировини для неї на нафтопереробному заводі, до виготовлення на фабриці, потім до магазину, пізніше до сміттєвого бака і, нарешті, до заводу з переробки відходів (про останній в нашій країні все ще доводиться мріяти, хоча планується такий проект в Житомирі).

Символічно, що сама книга надрукована на вторсировині.

Planet in Peril (варіант перекладу: «Планета в небезпеці»)

Планета в небезпеці

Сумний білий ведмідь на обкладинці символізує собою глобальне потепління, що наступає на полюс. Що можна з цим зробити? Книга дає корисні (ну майже) поради, як зробити папір з слонячого гною; пояснює, чому їсти чіпси — значить шкодити орангутангам; рекомендує поменше відмокати у ванні і перемежовує все це фактами про популярні поняття, пов'язані з навколишнім середовищем. Мене підкорили ілюстрації: яскраво і дохідливо демонструє все, про що тлумачить автор.

Climate Change: Discover How It Impacts Spaceship Earth (варіант перекладу: «Зміни клімату: дізнайся, як вони руйнують наш космічний корабель «Земля»)

Зміни клімату

Книга призначена для середньої і старшої школи та виконана у вигляді модних нині кейсів: кожна глава докладно розбирає якесь явище, пов'язане з кліматичними змінами. Деякі сторінки оформлені у вигляді інфографіки з такими подіями, як початок масового виробництва автомобілів, витік нафти з танкера Exxon Valdez, побудова першої ГЕС, відкриття першої прибережної вітрової електростанції тощо. Однак вона зовсім не нудна, оскільки обставлена ​​як захоплююча подорож на космічному кораблі «Земля». Безумовно, корисна й цікава книга, яку варто прочитати разом зі своєю дитиною.

We Are All Greta: Be inspired by Greta Thunberg to save the world (варіант перекладу: «Ми всі трохи Грети: врятуємо світ на прикладі Грети Тунберг»)

Ми всі Грета Тунберг

Власне, героїня нашого сьогоднішнього поста надихнула авторку Валентину Джанелл на написання цієї книги. Текст важкуватий, зате дуже докладно розкриває такі важливі питання, як корисні копалини, сталий розвиток, відходи та їх переробка, велика кількість пластика на планеті, біологічне різноманіття та ін. Дається коротка біографія самої Грети. Ця книга спокійно замінить вашому школяреві підручник природознавства: за нею можна зробити не один проект, бо вона просто проситься до обговорення в класі!

А ви що думаєте: чи є актуальною тема глобального потепління і кліматичних змін на шкільних уроках і в домашньому читанні?

Оксана Савостіна Оксана Савостіна
25 вересня 2019 року