Видавництво «Штучка»

Ви ще нічого не обрали у кошик!
Чому дітей слід заохочувати до читання фентезі та наукової фантастики

Чому дітей слід заохочувати до читання фентезі та наукової фантастики

Род Фолкнер у статті для журналу Medium пояснює, чому дітей не тільки не варто відмовляти від читання фентезі, але навіть навпаки, заохочувати читати книжки-фентезі та наукову фантастику. А ваші діти читають багато фентезі?

Мені дуже пощастило, що мене виховали мама та бабуся, які обожнювали читати та передали мені свою любов до читання.

Я із теплотою згадую книжку з дитинства, яка збудила у мені неминущу пристрасть до фентезі та наукової фантастики: класичний роман «Хроніки Нарнії: Лев, чаклунка та чарівна шафа» Клайва Льюїса.

Я з головою поринув у пригоди дітей сімейства Певенсі, які очікували на них по мірі того, як вони відкривали для себе недосліджене, чарівне королівство Нарнія.

В мого померлого діда була величезна, майстерно зроблена дубова шафа. Дійшло до того, що я повірив у те, що вона може перенести мене у Нарнію, щоб і самому зазнати усіх цих пригод та, якщо пощастить, зустріти самого Великого Лева Аслана!

Лев Аслан з Хронік Нарнії

З самого раннього дитинства жодному іншому літературному жанру не вдавалося розпалити мою уяву так, як це зробили фентезі та наукова фантастика.

Звісно, для повноцінної освіти дитині вкрай важливо також читати нехудожню літературу з таких тем, як історія, мемуари та біографії, різноманітні види наук та ін. Адже нехудожня література дає нам уяву про реальний світ навколо (яким він був і який він є).

З іншого боку, фентезі, наукова фантастика та інші види умоглядних жанрів пропонують нам познайомитися із світом уявним, повним питань «А що, якщо?»

На мій погляд, це й є єдина, найважливіша причина для заохочування дітей до читання фентезі та наукової фантастики: ці жанри стимулюють не тільки їхню уяву, але й допитливість.

А ми ж із вами знаємо, що стимуляція уяви та допитливості у дітях чинить на них надзвичайно корисний вплив, у тому числі:

  • розвиває навички вирішення проблем;
  • формує творчі навички;
  • допомагає виробити здорові механізми контролю сильних емоцій.

Я твердо переконаний у тому, що дітей треба з самого раннього віку заохочувати до читання наукової фантастики та фентезі.

Підхльоскуючи допитливість та уяву в дітях, дозволяючи їм зануритися із головою у мир чаклунства і див, де неможливе стає можливим, — а саме у цьому полягає завдання фантастичного жанру — ми допомагаємо їм розвивати здібності, які необхідні для успішного творчого самовираження.

Ми також допомагаємо їм спритно маневрувати в умовах реального навколишнього світу та прокладати свою власну дорогу в житті.

Серед сучасних українських авторів у жанрі фентезі та наукової фантастики для дітей пишуть наступні автори: Сергій Оксеник, Наталя Щерба, Марина і Сергій Дяченки (є окремі твори для дітей), Юрій Винничук, Олег Чаклун, Юрій Нікітінський, Тарас Микитчак, Ореста Осійчук, Оксана Лущевська, Лариса Денисенко, Ірина Потаніна, Марія Головакова, Сашко Дерманський, Леся Вороніна, Ярослав Яріш та інші чудові письменники.

Оксана Савостіна Оксана Савостіна
9 лютого 2018 року