Видавництво «Штучка»

Ви ще нічого не обрали у кошик!
А він ще й на машинці вміє: Професії дитячих письменників

А він ще й на машинці вміє: Професії дитячих письменників

Професії дитячих письменників

Раніше всі вважали, що письменник - це покликання, а не професія, тому у кожного має бути освіта і постійна робота. Дивно, але серед відомих дитячих письменників були лікарі, військові, льотчики, педагоги. Вони творили у вільний час. Написання дитячих книг і творів допомагало їм відволіктися від важкої роботи.

Ось письменники, які створювали чудові твори, але мали професію не пов'язану з літературою:

  • Микола Носов;
  • Валентина Осєєва;
  • Агнія Барто;
  • Антуан де Сент-Екзюпері;
  • Льюїс Керолл;
  • Ганс Христіан Андерсен;
  • Шарль Перро.

Це люди з непростою долею. Якщо детально вивчити їх біографію, можна дізнатися багато цікавих і несподіваних фактів.

Микола Носов – режисер-постановник

Режисер-постановник Микола Носов

Дитячий письменник - контрастна особистість. Він створював захоплюючі твори (всі ж пам'ятають неповторного «Незнайку»), але при цьому був мовчазною та замкнутою людиною. Микола Носов народився за часів війни та революцій, тому йому випала непроста доля.

Перша спроба визначитися з професією була в юності. Микола Миколайович серйозно захопився хімією і мріяв пов'язати з нею своє життя. Але незабаром передумав. Він закінчив інститут кінематографії в Москві і влаштувався режисером-постановником наукових, художніх фільмів. У воєнний час Микола Носов режисирував навчальні військово-технічні фільми для збройних сил.

Писати він почав в 1938 році. Це сталося зовсім випадково. Він складав захоплюючі розповіді для свого маленького сина і помітив, що це заняття йому до душі. Тому приступив до вивчення дитячої психології і літератури.

Валентина Осєєва – педагог «складних» дітей

Письменниця більше 16 років працювала в виправних установах для дітей- безпритульників. За часів війни влаштувалася вихователем в дитячий садок. Вона прекрасно розуміла дитячу психологію, особливості «складних» дітей. Найвідоміші книги для дітей: «Дінка прощається з дитинством», «Дінка», «Чарівне слово».

У своїй дилогії Валентина Осєєва описала реальну історію дівчинки-бешкетниці, яка народилася в інтелігентній родині.

Її книги вчать любити, дружити, поважати, чути одне одного.

Агнія Барто – балерина та радіоведуча

Агнія Барто мріяла про кар'єру балерини і поетеси. Вона любила виступати на сцені та писати ніжні вірші. Але так склалося, що у балеті вона танцювала всього рік, а вірші писати почала, але не ліричні, а дитячі.

Коли почалася війна, Агнія Львівна та її родина опинилися у Свердловську. Їй довелося освоїти професії токаря, військового кореспондента. Після повернення в Москву Агнія Барто влаштувалася радіоведучою. Вона вела передачу під назвою «Знайти людину». В студію телефонували мами і тата, що втратили дітей у воєнні часи. Більше тисячі дітей змогли повернутися в свої сім'ї завдяки цій передачі.

Антуан де Сент-Екзюпері – військовий льотчик

Сент-Екзюпері - військовий льотчик

Французький письменник з самого дитинства мріяв про небо. Після закінчення армії він пройшов курси пілотажу, став членом авіаційного полку. Згодом Сент-Екзюпері підвищив кваліфікацію до військового льотчика. У 1923 році Антуан отримав серйозну травму голови, через яку довелося розпрощатися з авіацією. Він працював робочим на черепичному заводі, продавцем автомобілів, торговцем книгами. Таке життя було нестерпним.

Все змінилося після випадкової зустрічі. Йому запропонували посаду в авіакомпанії «Аеропошталь», де він керував літаком, доставляючи пошту. У цей час автор написав «Південний поштовий», Після підвищення до начальника аеропорту Сент-Екзюпері почав писати оповідання для дітей. Всі його книги пов'язані з небом, серед найвідоміших:

  1. «Планета людей».
  2. «Маленький принц».
  3. «Військовий льотчик».

Світова слава прийшла до письменника після того, як видавництво США замовило йому казку. Так був створений улюблений твір кількох поколінь, «Маленький принц».

Льюїс Керолл – математик та диякон

Справжнє ім'я автора «Аліси у Дивокраї» - Чарльз Лютвідж Доджсон. Унікальна людина з такою багатою історією. Льюїс Керолл - математик, професор, у якого був сан диякона.

Він проводив математичні дослідження, займався евклідовою геометрію, матричною алгеброю, розробив один з методів обчислення визначників. Одночасно Льюїс служив дияконом церкви Англії. Писати почав у студентські роки.

Письменник був різносторонньою особистістю. Але світову популярність йому принесла саме книжка «Пригоди Аліси у Дивокраї».

Ганс Христіан Андерсен – актор театру

Чотирнадцятирічний хлопчисько поїхав з рідного міста в Копенгаген і пообіцяв мамі, що стане знаменитим. Це був початок його складного шляху. Ганс влаштувався в Королівський театр. У хлопця був приємний тонкий голос, але йому не давали серйозних партій. Одного разу Андерсена помітили впливові люди, і відправили його вчитися у престижних школах.

Навчання молодому артисту давалася важко, оскільки він був найдорослішим: однокласники з нього глузували. По закінченню школи Ганс повернувся в театр, але голос почав ламатися, і йому запропонували змінити вид діяльності. Так з'явився дитячий письменник Ганс Христіан Андерсен.

Шарль Перро – судовий адвокат

Шарль Перро - судовий адвокат

Всі бачили в хлопці успішного адвоката, суддю. А сам Перро мріяв писати глибокі твори. За освітою Шарль був адвокатом, але працював за фахом дуже мало. Захистив всього дві справи. Після його взяв на роботу Клод (брат), який був власником Архітекторській контори. Працюючи з паперами, Перро почав писати свої твори.

Згодом Шарль потрапив під заступництво Жана Кольбера, засновника Академії красного письменства. Він влаштував письменника на роботу на посаду секретаря. Ставши членом Академії, Перро отримав дворянський титул.

Однак Шарля не покидає мрія стати відомим письменником. Він багато працював, писав твори. За часів Шарля Перро писати казки було непрестижно. Автор підписувався під своїми творами ім'ям молодшого сина, П'єра Перро. Лише після смерті казкаря вдалося з'ясувати, що то були його шедеври.

У житті відомих дитячих письменників було багато випробувань і труднощів, але вони змогли створити безсмертні твори, на яких виросло не одне покоління.

Оксана Савостіна Оксана Савостіна
7 вересня 2019 року